17 Temmuz 2008 Perşembe

Işık hızında internet geliyor

Türkiye VDSL2 ile daha yeni 32 Megabit Internet’le tanışıyor. Avustralyalı bilim adamları ise Internet’i 64 kat hızlandıracak 640 Gigabit’lik mucize bir teknoloji geliştirdiler.

Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen Opto-Elektronik ve Haberleşme Konferansı’na interneti en az 64 kat hızlandıracak, saniyede 640 Gigabit veri transfer edecek yeni nesil iletişim yongası damgasını vurdu. Yeni yonga kulanılmaya başlandığında internet ışık hızına ulaşacak; filmler birkaç saniyede bilgisayarımıza indirilecek, oyun konsolları, video cihazları internete anında bağlanacak.

Sydney Üniversitesi Optik Sistemler için Ultra Genişbant Cihazlar Merkezi (CUDOS) tarafından son dört yıldır geliştirilen teknoloji “üzerinde çizik bulunan bir parça cam” olarak adlandırdı. Sadece bir cam parçasının günümüz elektronik devrelerinin yapamadığını yapacak olması ürünün fiyatının da oldukça uygun olmasını sağlayacak.

CUDOS’un yöneticisi Profesör Ben Eggleton’ın verdiği bilgilere göre “Fotonik Anahtarlama - Photonic Switching” olarak tanımlanan yeni teknolojinin önümüzdeki 5 yıl içinde ticari ürün olarak pazara sunulması bekleniyor. Günümüzde Internet üzerindeki tüm trafik yönlendiriciler ve anahtarlayıcılar ile dağıtılıyor. Elektronik devrelerin kullanıldığı bu cihazların ulaşabildikleri en üst nokta ise saniyede 10 Gigabit veri iletebilmek. Fotonik Anahtarlama Yongası ise saniyede 640 Gigabit hıza ulaşarak mevcut teknolojilerin 64 kat üzerine çıkabiliyor. Üzerinde yapılacak birkaç iyileştirme ile bu hızın 100 kata kadar çıkarılması da mümkün.

Tabii ki bu teknolojinin kullanılması için mevcut internet altyapısında olmazsa olmaz bazı iyileştirmeler de gerekiyor. Fotonik Anahtarlama teknolojisinin çalışabilmesi için fiber optik ağların bulunması gerekli. Türkiye’de olduğu gibi bakır kablolardan aktarılacak olan verilerin bu anahtarlama teknolojisi ile yönlendirilmesi ve internete erişim hızının artması mümkün değil. Dünya üzerinde halen fiber optik ağları neredeyse her eve ulaşan Japonya ve Kore en hızlı internet erişimine sahip.Fiber optik kablolar içinde bilgiler ışık hızında dolaşırken, saniyede 10 Gigabit kapasiteye sahip günümüzün en iyi yönlendiricileri kendi kapasiteleri kadar veriyi işleyebiliyor. Internet’teki yavaşlığın temeli de buradan kaynaklanıyor. Fotonik Anahtarlama teknolojisi ise bu darboğazı en az 64 kat aşarak, insanların anlık olarak, hatasız bir şekilde bilgilere ulaşabilmesine olanak sağlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarken düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz.
Sorularınızı ilgili konuda ya da İletişim kısmından sorunuz.