12 Eylül 2013 Perşembe

Hiren's BootCD Menü dili nasıl çevrilir?



Kullanılan Araçlar
Yapacağımız işlemler Hiren's BootCD'yi temel kullanım açısından yeterli olacak seviyede çevirecektir. Daha fazlası da yapılabilir.
Hazırlık
HBCD iso dosyasını UltraISO ile açın ve HBCD klasöründen çevirisini yapacağımız aşağıdaki dosyaları bir klasöre çıkarın.
Grub4Dos: menu.lst, menu-custom.lst
Isolinux: isolinux.cfg
Dos: Dos\dos.gz
Program Başlatıcı: HBCDMenu.exe, Programs\HBCDMenu.csv
Not: Türkçede kullanmakta olduğumuz alfabe, orijinal latin alfabesine Türkçedeki bazı seslerin ihtiyaçlar doğrultusunda eklenmesiyle oluşturulmuştur. Bu nedenle çeviriyi yaparken "ç,ğ,ı,ö,ş,ü ve İ" karakterlerini kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Kullanırsanız menüde harflerin yerinde anlamsız şekiller görünür.
GRUB4DOS Menüsü

HBCD klasöründeki menu.lst dosyasını Notepad++ ile açın. title ile başlayan satırlarda title dan sonra gelen kısmı çevirin. Aynı satırda \n den sonra gelen kısım açıklama metnidir. Menüden seçildiğinde menü öğesinin varsa altta açıklaması görünür.
İpucu: Grub4dos menüsü geldiğinde herhangi bir işlem yapılmadığında belirli bir süre(sn) bekleyip daha sonra varsayılan seçimden(ilk menü öğesi) devam etmesi için ilk satırdaki # işaretini kaldırabilirsiniz. 15 saniye sonra kendisi devam edecektir. 15 değerini değiştirebilirsiniz.
Not: Menü öğelerinin sıralarını değiştirebilirsiniz ama ilk öğenin "Sabit Diskten Başlat" olması önerilir. Menü öğeleri arasında ayraç bırakarak gruplayabilirsiniz. Gruplar arasına resimdeki gibi işlevsiz bir satır ekleyebilirsiniz.(Satır 11 ve 12)
menu-custom.lst dosyasını da aynı şekilde çevireceksiniz.


HBCD klasöründeki isolinux.cfg dosyasını Notepad++ ile açın. MENU LABEL ile başlayan satırların MENU LABEL dan sonra gelen kısmını çevirin.
İpucu: Bekleme süresi 60 sn(3.satır) olarak gelir(# işaretini kaldırın). Bu değeri değiştirebilirsiniz.

Grub4dos için belirttiğim Not ISOLINUX içinde geçerlidir.
dos.gz dosyasını 7-zip ile açın. İçerisindeki dos.img dosyasını çıkarın. dos.img dosyasını UltraISO ile açın ve CONFIG.SYS, DRIVERS.7Z dosyalarını düzenlemek için bir klasöre çıkarın.
CONFIG.SYS dosyasını Notepad++ ile açıp çeviriyi yapın.

DRIVERS.7Z dosyasını 7zip ile açın ve içerisindeki .pcm uzantılı dosyaları(16 tane) bir klasöre çıkarın ve dosyaları tek tek Notepad++ ile açıp çevirisini yapın.

Çeviri işlemeleri bittikten sonra çevirisini yaptığınız dosyaları hangi dosyadan hangi programla çıkardıysanız yine aynı programla çevirisi yapılmış dosyaları ekleyin ve dosya değişimini onaylayın.
HBCDMenu.exe dosyasını ResourceHacker programı ile açın. String Table başlığı altındaki gerekli yerleri çevirin.

Not: Elinizdeki dosyada String Table yoksa buradaki dosyayı indirip kullanın.
HBCDMenu.csv dosyasını Notepad++ ile açın gerekli kısımları çevirin.(HBCDMenu.exe dosyasını çalıştırın ve takip ederek çevirmenizi öneririm.) Belki bunu daha kolay yapacak bir uygulama hazırlarım.
Şimdilik bu kadar. Kolay gelsin.
Mesenger Windows Live Facebook Twitter MySpace E-Posta

2 yorum:

  1. Dragon faydalı bir anlatım olduğunu düşünüyorum ve anlatımın için çok teşekkür ediyorum birde bu Hiren Boot CD'ye ekstra program nasıl ekleniyor o konu hakkında da bir anlatım yapabilirsen çok sevinirim kolay gelsin

    YanıtlaSil
  2. @ozgurEski sürümlerde olupta şimdiki sürümlerinde olmayan programlar için sadece dosyaları eklemek yeterli komutları halen var.Farklı programlardan bahsediyorsan hangi menüye grub4dos, isolinux menüleri mi? Dos ya da Program Başlatıcı Menüsü mü? İlerde onlara da değiniriz.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz.
Sorularınızı ilgili konuda ya da İletişim kısmından sorunuz.